
Sabem que un producte cosmètic aplicat sobre la pell ha de produir beneficis i sobretot evitar danys.
La cosmètica natural i biològica es fonamenta principalment en l'ús de les plantes, els seus extractes, els seus olis, etc. La investigació i els últims avenços tecnològics permeten gaudir d'una cosmètica absolutament natural i biològica amb certificats que ho acrediten, com els avals BDIH, Natrue, Ecocert, Cosme Bio, ICEA, Soil Association Organic , USDA que controlen el procés complet, des de la matèria primera utilitzada fins arribar al producte final. La imatge de flors, la presència de plantes o d'olis essencials no ha d'induir a pensar que es tracta d'un producte cosmètic 100% natural. Tan sols un aval que ho certifiqui assegurarà la seva autenticitat.
A l'etiqueta de qualsevol cosmètic ha de figurar una relació de tots els ingredients que componen el producte, en ordre de major a menor concentració. Els noms apareixen sota una nomenclatura Europea amb les sigles INCI. Recull una llarga llista de productes naturals o sintètics que estan permesos. La interpretació no és senzilla:
- Tot nom que tingui aspecte de provenir del llatí i compost d'una o dues paraules, en principi, correspondria al nom científic d'un component natural d'origen vegetal o animal, paraules com aigua-aqua, àloe vera - Aloe barbadensis.
- Altres poden ser compostos o elements químics d'origen mineral i també naturals, com la sal comuna "sodium cloride", component habitual en la cosmètica natural.
- Aquells que el nom s'assembli al d'un medicament o sigui molt complicat, podrien ser compostos de síntesi, han de figurar en anglès.
A la cosmètica ecològica/ bio/ orgánica:
- Els ingredients han de ser vegetals, sempre que sigui possible. Les plantes han de ser de cultiu biològic o silvestre, encara que es consideren altres alternatives basades en la qualitat i disponibilitat.
- Els agents emulgents i els tensioactius es poden utilitzar sempre que s'obtinguin per hidròlisi, hidrogenació, esterificació de les substàncies: greixos, olis i ceres; lecitina, lanolina; monosacàrids, oligosacàrids; proteïnes i lipoproteïnes.
- Es permet l'ús de sals inorgàniques com el sulfat de magnesi i ingredients minerals com el clorur sòdic.
- Ni en la producció ni en el desenvolupament del producte, s'han de fer proves ni experiments amb animals. No es permet l'ús de derivats animals que provinguin de vertebrats.
- No es permeten Colorants sintètics; Els colors no han de ser estridents ni intensos, seria senyal de l'artificialitat del colorant. Fragàncies sintètiques; Les fragància s'han de correspondre amb els que emeten els mateixos components, i en tot cas els provinents d'olis essencials naturals. La paraula "perfum" en una relació d'ingredients ha de fer sospitar.
- Els ingredients etoxilats, silicones, parafines i altres derivats del petroli també estan prohibits.
- El contingut és molt més important que el continent. Els envasos han de ser de materials reciclats o reciclables i que no produeixin residus tòxics.
- Es permeten certs conservants idèntics a aquells que es troben en la naturalesa, així com els sistemes de conservació natural per a la seguretat i estabilitat del producte.
- No es permet l'esterilització d'ingredients naturals o dels productes cosmètics finals mitjançant tractament radioactiu.
- Pel que dubtem caldrà demanar informació complementària.
Més informació:
INCI: INCI

Salut
La Cuina de Berga
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada