dimarts, 21 d’octubre del 2014

Temps de bolets


Ceps_la_cuina_de_berga_bloc

Ja fa dies que podem gaudir del plaer de fer una escapadeta al bosc amb la sorpresa de trobar algun exemplar dels nostres bolets. Fins ara ens hem pogut trobar rovellons,camagrocs, cames de perdiu, pinetells i molts d'altres a pilots, però n'hi havia que no eren tant abundants, com les llenegues, i que ara ja es poden trobar a cabassos. Estem en aquell moment en el què a grans alçades ja queda poc temps per poder trobar-ne, i a menys altitud comencen a sortir aquells exemplars que encara no es trobaven.

Propietats i beneficis del bolets:
  • Els bolets són baixos en greixos ja que entre un 80 i un 90 per cent del seu pes és aigua. 
  • Són una important font de vitamines del grup B.
  • Bons reguladors biològics de diverses funcions de l'organisme, modulen el sistema immunitari (augmenten les defenses), mantenen l'homeòstasi o equilibri de l'organisme, regulen els bioritmes, són agents antitrombòtics (anticoagulants), agents antidiabètics per el seu baix contingut en sucres i ajuden a combatre la hipertensió arterial.
  •  Pel que fa als minerals, aporten fòsfor, potassi, ferro, magnesi i zinc, entre altres. 
  • Amb molt poques calories i baixos en hidrats de carbó són ideals per a dietes. 
  • Al ser d'origen vegetal són rics en fibra, i per això hem d'anar amb compte,  doncs sovint aquest és el motiu per el qual els bolets ens són indigests, sobretot,  si els prenem al vespre, o si ja som un pèl delicats de la panxa. 
  • El seu alt contingut en iode ens revitalitza l'organisme, són estimulants de l'activitat cerebral i nerviosa i també eficaços contra l'anèmia i el colesterol, entre altres.
  • Aporten ergosterol, que és un precursor de la vitamina D. “Quan el mengem, gràcies a l’acció del sol, es transforma en vitamina D”. I la vitamina D és important “perquè ens ajuda a absorbir el calci, que va bé per als ossos i per a les dents”.
  • Contribueixen a la curació del càncer i demostrada l'acció beneficiosa sobre la malaltia d'Alzheimer.

No són recomanables per a les persones amb problemes renals i amb gota, perquè “els bolets són rics en purines, que es transformen en àcid úric quan els mengem”.

rovelló_la_cuina_de_berga_bloc

Es recomana no menjar mai bolets crus. “La moda dels carpaccios és una bona manera de desenvolupar al·lèrgies i intoleràncies. Però el pitjor de tot és que els xampinyons crus, per exemple,tenen una substància, l’agaritina, que a l’organisme s’hidrolitza i dóna una nitrosamina, una substància cancerígena. Aquesta agaritina es destrueix donant una mínima cocció als bolets”.
També cal dir que al llarg dels anys i les investigacions s’ha descobert que els fongs poden estar sotmesos a canvis radicals en la seva estructura química, i això afectaria a la seva comestibilitat.

A banda de totes les propietats i beneficis que ens poden aportar els bolets és crucial saber identificar-los molt bé, si no és així no els colliu i mai menjar un bolet desconegut.


bolets_dolents_bloc_lacuina_de_berga



També cal dir que la base d'una vida sana es una dieta equilibrada i variada. Menjar de tot sense excessos de res, no hi ha res que sigui tant bo per a la salut que menjant solament això i en excés continuï sent bo.


Salut



Autor

La Cuina



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada